Lezzeti sadeliginden gelen muthis kolay ve Akdeniz ruhunun guzellemesi bir Italyan ekmegi: Foccacia

IMG-6974.jpg


Belki Instagram ve Pinterest’ten son donemde trend olup, tablo gibi  sanat araci haline gelen bu ekmege  goz asinaliginiz cok, belki Foccacia (telaffuz Fokaaca:) adini ilk kez duyuyorsunuz. Her ne olursa olsun, siz de benim gibi sadelik tarafindaysaniz isin, burada paylasacagim bu muthis tarifi muhakkak kaydetmeli, ister atistirmalik, ister sabah kahvaltinizda, isterseniz de aksam yemeginizde bir kadeh sarapla tadina varmalisiniz.

Tarif inanilmaz basit, cok yonlu, uzerinden istemediklerinizi cikarip, istediklerinizi ekleyebilir, ya da sapsade halde baska bir Italyan vergisi guzellik Nutella’yla ask yasatabilirsiniz. (yummm)

Bu benim ikinci Foccacia deneyimim; ilkini su an egitim aldigim pastacilik okulunda yapmis, ayni gun 4 farkli ekmek daha yaptigimiz icin cok istememe ragmen fazla dikkatimi bu ekmege verememistim. Bu iki haftalik tatilimde yapilacaklar  listemdeydi ve sonunda yanina bir centik atabilirim:)

Su kadarini soyleyeyim birkac saat once taze taze yaptigim ekmegin yarisi su anda yok! Oyle guzel citir citir bir kabuk, ici yumusacik. Domates, biberiye, kekik ve zeytin o kadar guzel bir Akdeniz havasi getiriyor ki damaginiza yemelere, koklamaya doyamiyorsunuz.

IMG-6982.jpg


Hemen sozu cok uzatmadan uyacagimiz birkac kurala ve asiri basit ve lezzetli bu tarife geceyim.


Bu ekmegi yaparken dikkat etmeniz gereken birkac sey olacak:


-Hamura koyacaginiz suyun ilik olmasina ozen gosterin.

-Mayalandirma surelerine sadik kalin. (1 saat + 30 dk)

-Zeytinyagini fazla diye eklemekten cekinmeyin, elinizi korkak alistirmayin:)

-Mumkunse deniz tuzu kullanin (Maldon tuzu oneririm-  Turkiye’de online alabilirsiniz- yoksa ogutulmus pembe veya kaya tuzu da kullanilabilir cok cok kalin veya ince birakilmamak kosuluyla)

-Hamuru yayarken hamura cok cok nazik davranin, aksi halde hamurun icindeki hava kabarciklarini yok edip kabarmasina engel oluruz.

- Hamura parmaklarimizla bastirip minik izler birakirken de ayni dusunceyle hareket edip, tepsiye dokunacak kadar degil, hamurun ¾’unun icine girecek sekilde parmaklarimizi batiriyoruz.


Pisirme suresi: 20 dk 

Hazirlama Suresi: 1 saat 50 dk

Firin derecesi: 220˚C 

Malzemeler:

- 500 gr un (3 su bardagi)

- 4 gr tuz (1 + ¼ tatli kasigi)

- 300 gr ilik su 

- 10 gr aktif kuru maya (1 yemek kasigi)

- Zeytinyagi ( hamuru yaglamak ve mayalandirmak icin/ yaklasik ½ su bardagi)

- Tuz ( hamurun alti ve ustu icin)

- 4-5 adet Cherry (Ceri) domates

- 6-8 adet siyah zeytin (baska bir zeytin turu de kullanilabilir)

- 2 dal taze biberiye

-Birkac yaprak taze veya kuru kekik (opsiyonel)

Yapilisi:

- Unu, tuzu ve kuru mayayi derin bir kapta karistirin.

- Karistiridiginiz malzemeleri ayakli mixerin kasesine alin ve orta hizda suyu yavas yavas ekleyerek yaklasik 5 dakika, butun malzeme karisip puruzsuz bir hamur elde edene kadar karistirin. (Dilerseniz elinizle de yogurabilirsiniz sure yaklasik 10-15 dk olacaktir)

- Orta boy bir kaseyi zeytinyagiyla yaglayip, yuvarlayip puruzsuz bir top haline getirdiginiz hamuru icine yerlestirin ve yagladiginiz strec filmle agzini kapayip, oda sicakliginda 1 saat mayalanmaya birakin.

-Hamurunuz yaklasik iki katina cikacak.

- Dikdortgen tepsininizi zeytinyagi ile yaglayin ve dibine bir avuc kadar tuzu esit bicimde serpistirin. (Benim tepsimin olcusu 23x35 / hamurun kabarmasini engellememek icin tamamen yaymadim uzun taraflarda birkac santimetre bosluk kaldi)

- Hamurunuzu nazikce, tepsiye alin ve yine nazikce parmak uclarinizla tepsiye (burada parmaklariniza yapismamasi icin zeytinyagi kullanabilirsiniz) yayin. 

- Tepsinin ustunu strec filmle kapayin ve 30 dakika ikinci mayalandirmanizi yapin.

- Bu arada firininizi 220 dereceye ayarlayin.

- Domateslerinizi yuvarlak dilimler halinde kesin, zeytinlerinizi cekirdeklerinden ayirin.

- Mayalanan hamurunuza iki elinizin dort parmaginizi kullanarak tepsinin dibine ulasmayacak sekilde nazikce (unutmayin kabarciklari oldurmek istemiyoruz) minik yuvalar acin.

- Hamurunuzun uzerine bolca zeytinyagi gezdirin ve malzemeleri actiginiz kucuk yuvalara yerlestirin.

- Taze biberiyeyi ve kekigi elinizle ayirip ekmegin uzerine serpistirin. En son iri taneli tuzu ve bir tur daha zeytinyagini ekmegin uzerinde gezdirin. 

- Ekmeginizi firina yerlestirin ve 10 dakika esit pismesi icin sonra tepsiyi cevirin.

-Tepsiyi cevirdikten sonra 10 dakika daha pisirin. Uzeri kahverengilesince kontrol edip firindan cikarin.

IMG-6959.jpg

- Ekmeginize sicakken son bir tur zeytinyagi gezdirin ve yaklasik 10 dakika sonra, biraz ilininca dilimleyip, tadina varin:)



Tarif Joshua Weissman’in “Crazy Easy Tomato and Olive  Foccacia”  tarifinden uyarlanmistir.


Ekmegi yaparsaniz beni ve Joshua’yi lutfen instagramdan etiketleyin. Avustralya ve Amerika’ya kadar ulastirin bu mutluluk dalgasini:)

 

Previous
Previous

Adana - Gaziantep: Turkiye’nin iki buyulu gastronomi sehrinde mini bir tur! / Adana- Gaziantep: A small tour in Turkey’s two epic gastronomic cities!

Next
Next

ISTANBUL’UN EN SEVDIGIM 10 TATLI DURAGI/ MY TOP 10 DESSERT PLACES IN ISTANBUL